Értékesítések előrendelései

   

 

Azokat a kiszállításokat, melyek nyitott előrendeléseket tartalmaznak, a program a jobb áttekinthetőség kedvéért piros színnel jelzi. Ez az állapot egészen addig tart, amíg a kiszállításban szereplő összes előrendelés nem válik teljesültté.

Ugyancsak az előrendelésekhez kapcsolódik, ha a táblázat sora félkövér betűtípussal szedett. A félkövér betűk azt jelzik, hogy az adott kiszállításban szereplő előrendelések foglaltsági állapotában változás állt be. Amennyiben a szín pirosról feketére váltott, úgy minden előrendelés teljesült. Amennyiben félkövér, de piros, úgy maradtak még benne előrendelések.

 

clip0055

 

Az értékesítés során, a készleten nem lévő termékeket a program automatikusan előrendelésbe veszi. Az előrendelésbe vételnek több feltétele van, és csak azok együttes fennállása esetén történik meg az előrendelésbe vétel.

Ezek a feltételek az alábbiak:

 

A termék állapota előrendelhető vagy csak rendelésre ÉS

A felhasználónak van előrendelés joga.

 

vagy

 

A felhasználónak előrendelés adminisztrátori joga van. Ebben az esetben bármilyen terméket előrendelésbe vehet.

 

 

clip0052

 

Az előrendelésben lévő termékek a kiszállítás tételes képernyőjén áttekinthetők. A Mennyiség oszlop a kiírandó mennyiséget tartalmazza, de a mellette lévő oszlopokban külön feltüntetésre kerülnek a Foglalt és Előrendelt mennyiségek is. Abban az esetben, ha a foglalt kevesebb, mint az előírt mennyiség, a mennyiség összeg vastag piros színnel kerül megjelenítésre. Ugyanígy kerül feltüntetésre a táblázat láblécében szereplő összesítés is. Az előrendelések mennyisége mellett külön kijelzésre kerül az előrendelés állapota is.  Az előrendelési állapotok az alábbiak lehetnek:

 

Nincs előrendelés

A mennyiség a foglaláskor nem előrendelés volt.

Nyitott

Nem, vagy csak részben foglalt mennyiség, mely még semmilyen formában (pl.: tovább rendelés) nincs feldolgozva.

Javaslatban

Az előrendelés bekerült egy rendelési javaslatba, elindult a feldolgozása.

Rendelés alatt

Az előrendelt mennyiség már rendelés alatt áll.

Teljesült

Sikerült az előrendelések foglalása.

Lemondott

Az előrendelés lemondásra került.