Árkalkuláció

   

Az árkalkuláció segítségével csoportosan árazhatók át a termékek. A funkciók két szalagon helyezkednek el: Műveletek és Árazás. Előbbi a kívánt termékkör meghatározásához és az árak kiszámításához szükséges funkciókat, míg utóbbi a létrehozott árak adatbázisba történő mentéséhez szükséges funkciókat tartalmazza.

 

Fájl műveletek

Árkalkuláció indításakor üresen jelenik meg a táblázat. A Műveletek szalag Fájl műveletek lapján találhatók azok a funkciók, melyek segítségével az árkalkulációban szereplő adatok létrehozhatók, elmenthetők, beolvashatók.

 

clip0121

 

Ugyancsak itt található az adatok Excel formátumba történő exportálásának és kinyomtatásának lehetősége is.

 

Árkalkulációs árfolyam

Az árkalkuláció saját árfolyamot használ. Ennek oka az, hogy az árazások során alkalmazott árfolyam nem feltétlenül ugyanaz, mint a hivatalos napi devizaárfolyam, melyet a törzsadatoknál kell rögzíteni. Az itt elérhető Árfolyamok funkció csak az árazáshoz használt átváltásokat módosítja.

 

clip0122

 

Táblázat szerkesztése

termékek kiválasztása

Az árkalkulációs táblázatba háromféleképpen kerülhetnek be a termékek:

1.Beválogatással

2.Vágólapról történő beillesztéssel

3.Másolással

 

1.Beválogatás

 

A Fájl műveletek panel Beválogatás funkciója segítségével termékeket lehet beemelni az árkalkulációba.

A Ctrl és Shift billentyűkkel kiválasztott termékeket a clip0093 menüben elérhető Kiválaszt gombra kattintva a program átemeli. Egy terméket csak egyszer lehet beválogatni. Ha már létezik egy adott termék, akkor a beválogatás átlépi.

 

clip0126

 

clip0128

 

2.Vágólapról beillesztés

 

A Vágólap panel Beillesztés funkciója lehetőséget ad a vágólapon lévő cikkszámok (termékek) vagy beszállítói cikkszám/ár lista beemelésére.

 

clip0859

 

Beillesztés vágólapról: A gyorsmenüben elérhető Másolás a vágólapra funkció segítségével a kijelölt termékek a vágólapra kerülnek és az árkalkulációs táblázatba beemelhetőek.

Beillesztés vágólapról (cikkszám/ár): Az Excel táblázatba exportált termékadatok közül a cikkszám és az ár oszlop másolásával importálhatóak az adatok az árkalkulációs táblázatba.

 

3.Másolás

 

A Vágólap panel Másolás funkciója a táblázatban kijelölt termékek főbb adatait helyezi a vágólapra.

 

clip0860

 

táblázat kezelése

A beemelt termékekhez ár oszlopok rögzíthetők akár a Profil, akár az Új oszlop funkciók segítségével.

 

clip0123

 

Profil: A profil egy "vip" kiterjesztésű fájl, amely az új oszlop létrehozásához szükséges paramétereket tartalmazza.

Új oszlop: Hatására megjelenik egy képernyő, mely segítségével meghatározható, hogy az új oszlop tartalma milyen algoritmus szerint kerüljön feltöltésre.

Oszlop átnevezés: Módosítható az aktuális oszlop fejléc szövege.

 

clip0857

Oszlop törlés: Az aktuális ár oszlopa törlődik.

Sor törlés: A törölni kívánt termék soron állva az aktuális termék törlődik a kalkulációból.

Minden törlése: Minden termék és ár oszlop törlődik a kalkulációból.

 

Kapcsolódó témakörök

Oszlopok

Függvények

 

Aktív oszlop jelölése

 

clip0129

Az árkalkulációban kiemelt szerepe van az aktív oszlopnak. AZ árazási műveletek ugyanis csak a kiválasztott oszlopban szereplő cellák értékeit fogják figyelembe venni.

 

Ennél fogva nem mindegy, hogy melyik oszlop van kiválasztva. Az aktív oszlop színét a Műveletek szalag Beállítások paneljén lehet meghatározni.

 

Árazási paraméterek

clip0858

 

Az Ár művelet érvényessége fülön lehet megadni az árakkal végzett műveletek során alkalmazott érvényességi intervallumot.

 

Az Árazási paraméterek megadása attól függően változik, hogy milyen ár típust választunk ki. A jelenlegi ártípusok közül a Várható beszerzés esetében további adatokat lehet beállítani az egyedre és a partnerre vonatkozóan.

A partnerre vonatkozó beállításokkal csak a meghatározott csoport és szerepkör részére jönnek létre az árak. A csoport és szerepkör feltételek csak az egyedi partner ár esetén érhetőek el.

A paraméterek megadásánál lehetőség van a kedvezmények tiltására is.

 

Az Akciós adatok azt határozzák meg, hogy a megadott ár mekkora kedvezményt tartalmaz. Az akciós ár megadható Ft értékben vagy százalékos formában.

 

Árazási műveletek

 

clip0130

A kalkulációban létrehozott adatokból kétféle árazási művelet végezhető el: Ár mentés és Ár lezárás.

 

Mindkét művelet ciklikusan végrehajtódik a táblázatban szereplő minden termékre.

 

Ár mentés

Az árak mentése funkció a művelet érvényessége panelen megadott dátum intervallum figyelembe vételével elmenti a táblázat kijelölt oszlopában lévő értékeket az Árazási paraméterek és Akciós adatok paneleken megadott értékek szerint.

 

A program az adott ár kategóriába eső érvényes árakat lezárja az érvényesség kezdő dátumánál egy nappal korábbi dátummal. Ha az adott érvényes ár végső dátuma túlmutat az új ár érvényességi dátumán, akkor az azt követő naptól folytatja a régi ár érvényességét.

 

clip0131

 

Ár lezárás

Az árak lezárásakor csak az érvényesség végső dátuma van figyelembe véve. Az adott dátummal lezárásra kerül az Ár típusa listában kijelölt ár kategóriába eső termék ár, ha annak végső érvényességi dátuma még nincs megadva.

 

További témakörök

Oszlopok

Függvények